top of page
Sök

Ljudkänslighet

Ljudkänslighet är ett vanligt symptom på stress och kan upplevas som att ljud blir mer intensiva, höga eller irriterande. Detta beror på att när vi är stressade, ökar vårt sympatiska nervsystem aktivitet och orsakar ökad spänning i musklerna. Denna spänning kan öka känsligheten för ljud och förstärka våra reaktioner på ljud.


Ljudkänslighet kan också vara ett resultat av sömnbrist, som är en vanlig följd av stress. När vi inte får tillräckligt med sömn, kan vår hjärna bli mer känslig för ljud och vi kan uppleva det som mer irriterande.


För att hantera ljudkänslighet vid stress kan man prova att minska ljudnivåerna i miljön, använda öronproppar eller hörselskydd, eller försöka undvika ljudkällor som kan orsaka stress. Att utöva avslappningstekniker som meditation eller yoga kan också minska stress och spänningar i musklerna och därmed minska ljudkänsligheten.


Om ljudkänsligheten fortsätter trots dessa åtgärder, kan det vara lämpligt att söka råd från en läkare eller audiolog för att utesluta eventuella underliggande hörselproblem eller andra medicinska tillstånd som kan orsaka dessa symptom.

5 visningar0 kommentarer

Comentarios


bottom of page